Potopul îi oferă victoria lui Button în Malaysia

Jenson Button şi-a continuat parcursul perfect în acest sezon de Formula 1, câştigând (jumătate din) Marele Premiu al Malaysiei, după ce cursa a fost întreruptă de o ploaie torenţială. Locul secund i-a revenit lui Nick Heidfeld, deşi Timo Glock se afla pe această poziţie la oprirea cursei. Acest lucru s-a întâmplat deoarece la final rezultatele au fost recalculate ţinând cont de numărul de opriri la boxe. Al patrulea a fost Jarno Trulli, iar al cincilea Barrichello. Piloţii şi echipele clasate pe primele opt locuri au primit jumătate din punctajul normal.

Cursa a început pe o pistă uscată, dar sub ameninţarea norilor negri adunaţi deasupra circuitului. La start, Rosberg a reuşit o plecare fenomenală, trecând de pe patru pe primul loc înainte de primul viraj, cu Button făcând parcursul invers, de pe 1 pe 4. Şi Alonso a făcut un start foarte bun, trecând de pe 9 pe 3, însă a fost în curând depăşit de Button, care apoi a început urmărirea lui Rosberg şi Trulli.

button1.jpg

Cu mai puţină benzină în rezervor, aceştia din urmă au fost nevoiţi să intre la boxe înaintea lui Button, care şi-a folosit la maximum tururile suplimentare, trecând la conducere după prima rundă de pitstop-uri. În turul 18, deşi ploaia nu începuse încă, Ferrari a riscat şi l-a trimis pe Raikkonen pe pistă cu cauciucuri extreme de ploaie. Italienii s-au grăbit însă, iar finlandezul a pierdut aproape 20 de secunde pe tur (!!) în condiţiile în care pista era complet uscată.

Câteva tururi mai târziu ploaia chiar a început, toţi piloţii grăbindu-se la boxe şi punând pneuri extreme de ploaie, cu excepţia lui Glock, care a pariat pe intermediare. Alegerea germanului s-a dovedit inspirată, ploaia fiind destul de uşoară la început. În aceste condiţii, Toyota lui a recuperat câte 10 secunde pe tur faţă de lideri, urcând până pe locul secund şi chiar pe primul atunci când Button s-a oprit ca să pună intermediare, la fel cum făcuseră şi toţi ceilalţi înaintea lui.

Odată făcută schimbarea, englezul nu a avut nevoie decât de un tur pentru a-l prinde din urmă pe Glock şi a-l depăşi. Exact în acel moment potopul s-a dezlănţuit, determinând o nouă rundă de opriri la boxe. Ploaia a fost atât de intensă încât nici pneurile extreme de ploaie nu au făcut faţă. Safety car-ul a intrat în turul 31, cu Button aflat la conducere şi Glock imediat în spate, iar conducerea cursei a afişat steagul roşu, întrerupând ostilităţile.

După aproape o oră de aşteptare, oficialii au declarat cursa terminată. Heidfeld a fost avansat de comisari pe locul secund, înaintea lui Glock, întrucât pilotul de la BMW a făcut un schimb de cauciucuri mai puţin. Topul 10 a fost completat de Trulli, Barrichello,Webber, Hamilton, Rosberg, Massa şi Bourdais. Raikkonen a terminat doar pe 14, eroarea alegerii pneurilor fiindu-i fatală.

CLASAMENTUL CURSEI:

Loc Pilot Echipă Timp

 1. Button    Brawn GP       (B) 1h10:59.092
 2. Heidfeld   BMW Sauber      (B) + 22.722
 3. Glock     Toyota        (B) + 23.513
 4. Trulli    Toyota        (B) + 46.173
 5. Barrichello  Brawn GP       (B) + 47.360
 6. Webber    Red Bull-Renault   (B) + 52.333
 7. Hamilton   McLaren-Mercedes   (B) + 60.733
 8. Rosberg    Williams-Toyota    (B) + 71.576
 9. Massa     Ferrari        (B) + 76.932
10. Bourdais   Toro Rosso-Ferrari  (B) + 102.164
11. Alonso    Renault        (B) + 1 lap
12. Nakajima   Williams-Toyota    (B) + 1 lap
13. Piquet    Renault        (B) + 1 lap
14. Raikkonen   Ferrari        (B) + 1 lap
15. Vettel    Red Bull-Renault   (B) + 1 lap
16. Buemi     Toro Rosso-Ferrari  (B) + 1 lap
17. Sutil     Force India-Mercedes (B) + 1 lap
18. Fisichella  Force India-Mercedes (B) + 2 lap

Cel mai rapid tur:

Button, 1:36.641

Neclasaţi/abandonuri:


Kubica    BMW Sauber      (B)   Tur 1
Kovalainen  McLaren-Mercedes   (B)   Tur 0

CLASAMENTE GENERALE:

1. Button     15p   1. Brawn GP        25p
2. Barrichello  10    2. Toyota         16.5
3. Trulli     8.5   3. Renault        4
4. Glock     8    4. BMW-Sauber       4
5. Alonso     4    5. Williams-Toyota    3.5
6. Heidfeld    4    6. Toro Rosso-Ferrari   3
7. Rosberg    3.5   7. Red Bull-Renault    1.5
8. Buemi     2    8. McLaren-Mercedes    1
9. Webber     1.5
10. Bourdais    1
11. Hamilton    1

(Foto: Brawn GP)

One thought on “Potopul îi oferă victoria lui Button în Malaysia”

 1. Pingback: Auto-blog.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>