Raikkonen şi cei 7 ani de acasă

Un moment mai puţin obişnuit s-a petrecut duminică pe grila de start de la Silverstone. În timp ce Raikkonen îşi aranja casca şi se pregătea pentru a intra în maşină, Paul-Henri Cahier, unul dintre cei mai renumiţi şi mai vechi fotoreporteri acreditaţi în Formula 1, s-a apropiat de finlandez pentru a surprinde câteva instantanee. Nimic neobişnuit până aici, nu?

Da, numai că Raikkonen a considerat că francezul s-a apropiat prea mult de el, pe deasupra susţinând că fotograful i-a mai şi călcat peste geantă. Urmarea? I-a dat un brânci lui Cahier, care şi-a pierdut echilibrul şi a căzut pe spate. Înainte de a judeca, să vedem filmarea postată pe YouTube, apoi ce spun cele două părţi.

raikkonen.jpg

Pe site-ul agenţiei conduse de celebrul fotograf a apărut un comunicat de presă a doua zi după incident, în care Cahier îşi expune punctul de vedere, la persoana a treia. “Nu a existat nici un fel de contact între cei doi, iar Paul-Henri nu i-a atins echipamentul lui Kimi. Mai mult, distanţa de la care Paul-Henri Cahier fotografia, deşi mică, era una standard (…) Nu a existat nimic neobişnuit sau lipsit de etică vizavi de această situaţie. Paul Henri-Cahier este fotograf de Formula 1 de aproape patruzeci de ani şi a stat aproape de cei mai mari campioni, însă nici unul dintre ei nu s-a comportat într-un mod atât de grosolan. E de înţeles că piloţii pot deveni nervoşi din cauza presiunii la care sunt supuşi, însă Kimi Raikkonen nici măcar nu a încercat să-şi exprime nemulţumirea într-un mod non-violent. Din fericire, Paul Henri-Cahier nu a suferit nici o leziune şi nu intenţionează să depună plângere, însă regretă aroganţa cu care Kimi Raikkonen a tratat un om care îşi făcea doar meseria“.

Buuun. De partea cealaltă, Raikkonen nu a făcut nici un comentariu. Ferrari i-a luat însă apărarea, calificând incidentul drept o “circumstanţă nefericită“. “Comportamentul fotografului a fost prea intruziv, el călcând cu picioarele peste lucrurile lui Kimi, în ciuda avertismentului fizioterapeutului lui Kimi“, a declarat pentru autosport.com Luca Colajanni, purtătorul de cuvânt al Scuderiei. “Există dovada video, iar martorii o pot confirma. Reacţia lui Kimi e de înţeles, având în vedere cât de importante sunt pentru un pilot minutele de dinaintea startului unei curse. Nu l-a împins pe Cahier prea tare: fotograful a căzut deoarece se afla într-o poziţie dezechilibrată“, a explicat Colajanni ieşirea necontrolată a lui Raikkonen, într-un limbaj desprins parcă din analizele lui Ion Crăciunescu la “Procesul etapei”.

Din punctul meu de vedere, ambii au greşit: fotoreporterul nu trebuia să se apropie atât de mult de Kimi (nu îmi pot da seama din secvenţele video dacă a şi călcat pe lucrurile finlandezului), iar Raikkonen nu trebuia să reacţioneze aşa. Cred că pilotul ar trebui să-şi ceară scuze şi să pună totul pe seama tensiunii de dinaintea cursei, altfel imaginea sa va avea de suferit. Pentru mine are deja o bilă neagră.

PS: Recomand cu căldură o plimbare prin secţiunea Gallery a site-ului lui Cahier, cu menţiunea că seria de fotografii din primul rând îi aparţine tatălui lui Paul-Henri, Bernard Cahier, fondatorul agenţiei foto. Şi da, poza de mai sus este realizată de Paul-Henri chiar în momentul în care Raikkonen îl împinge :)

5 thoughts on “Raikkonen şi cei 7 ani de acasă”

  1. nu prea stiu pe ce parte ma aflu in cazul asta; cert e ca presa conteaza mult pentru fiecare pilot; daca n-ar fi acei oameni a-l caror rol este sa aduca in fata publicului ceea ce fac ‘eroii principali’ atunci celor directi implicati nu cred ca le-ar mai conveni asa mult.

    omul era acreditat sa fie acolo in acele minute si spune ca era la o distanta acceptata – iar asta prin contracte si semnaturi cu duiumul cel mai probabil.

    si daca i-ar fi calcat pe geanta parca n-ar fi trebuit sa reactioneze asa. faptul ca fotograful nu intentioneaza sa mearga mai departe din punct de vedere juridic mie unul imi spune ca intelege acest sport si ca are un bun simt care face fata la multi g. putea foarte lesne sa mearga prin tribunale si sa faca din acest caz ceva personal, dar n-o face; o reactie de bun simt pentru kimi ar fi sa-si ceara scuze macar pentru gestul fotografului, daca el considera in continuare ca n-a gresit cu nimic cand l-a impins.

  2. Din pacate atitudinea lui Raikkonen nu s-a schimbat dupa incident. El a declarat ca imbrancirea fotografului a fost doar un “incident minor, iar unii au incercat sa faca o mare stire din el”. De cerut scuze cred ca e inutil sa vorbim…

  3. Salut m-ar interesa un schimb de linkuri cu blogul tau dar nu am gasit nici o forma de contact pe site asa ca am hotarat sa scriu aici, daca ideea mea ti se pare buna astept un reply si facem colaborarea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>