Adio Ferrari, dar rămân cu tine!

Jean Todt şi Ferrari şi-au anunţat oficial despărţirea. Tras pe linie moartă de la numirea lui Stefano Domenicali în fruntea echipei de Formula 1, era clar că un “racer” ca francezul nu putea să rămână mult timp într-o funcţie mai mult onorifică, aceea de preşedinte al Ferrari.

Din 1993 încoace numele francezului a devenit sinonim cu cel al Ferrari, şi pe bună dreptate. Venirea lui la Maranello, unde a adus alte nume importante, precum Ross Brawn, Rory Byrne şi Michael Schumacher , a dat startul unei perioade extraordinare pentru istoria Scuderiei: 6 titluri mondiale la piloţi şi 7 la constructori!

todt1.jpg

E un om hotărât, de cuvânt, iar după ce a atins obiectivele pe care le-am hotărât împreună când a devenit CEO, a decis să-şi dedice mai mult timp lui şi celorlalte interese ale sale“, a spus Luca di Montezemolo, omul care trage sforile la Ferrari. De fapt, ce va face Jean Todt în continuare? Cei de la grandprix.com sugerează că francezul se gândeşte serios să candideze la preşedinţia FIA în 2009. Posibil, având în vedere că Todt se bucură de o apreciere deosebită din partea lui Max Mosley, actualul preşedinte, care l-ar susţine la alegeri.

Dar oare ar avea şanse de reuşită dacă-şi va depune candidatura? Sprijinul lui Mosley este unul important, însă actualii actori din Formula 1 nu cred că ar vedea cu ochi buni o asemenea iniţiativă. Ce ar avea aceştia să-i reproşeze lui Todt? Tocmai prietenia cu Mosley, care a fost întotdeauna blând cu Ferrari, chiar şi când italienii meritau să fie sancţionaţi drastic. Venirea lui Todt ar putea fi văzută ca o continuare a aceleiaşi politici a FIA, a dublei-măsuri: una pentru Ferrari, alta pentru restul echipelor.

Oricum, până în octombrie 2009, când sunt alegerile FIA, Jean Todt are ce să facă. El a fost ales pentru următorii trei ani ca membru în consiliul de administraţie al Ferrari SpA (calitate la care va trebui să renunţe dacă devine preşedinte al FIA), fiind numit totodată preşedinte al filialelor Ferrari Asia Pacific şi Ferrari Western Europe. Însă cel mai interesant lucru este că va continua să reprezinte Ferrari la Consiliul Mondial al FIA, un indiciu clar al intenţiilor sale de viitor.

One thought on “Adio Ferrari, dar rămân cu tine!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>