Patrick Head propune grila de start inversată în F1

Coproprietarul echipei Williams, Patrick Head, susţine introducerea unei reguli care ar mări cu siguranţă doza de neprevăzut din cursele de Formula 1 şi ar aduce mult aşteptatele depăşiri. Britanicul este de părere că FIA ar trebui să apeleze la sistemul “reverse grid”, aplicat cu succes în GP2, anticamera Formulei 1. Conceptul în această competiţie, în care au loc două curse, este simplu: cei mai rapizi opt piloţi din cursa de sâmbătă sunt poziţionaţi pe grila de start de duminică în ordinea inversă a timpilor obţinuţi. Astfel, câştigătorul de sâmbătă va pleca automat de pe locul al optulea, al doilea clasat de pe locul al şaptelea etc.

Head îşi doreşte însă un lucru puţin diferit. “Mi-ar plăcea să văd grilele în ordinea inversă a poziţiei din clasament“, a declarat acesta pentru BBC Sport. “E acelaşi lucru pentru toată lumea, iar pe parcursul unui sezon întreg tot pilotul care merită va câştiga titlul“, consideră britanicul. Head este de părere că măsurile luate de FIA pentru favorizarea depăşirilor nu sunt dovedi eficiente, cerând forului internaţional să fie “puţin mai aventuros“. “Dacă pui cele mai rapide maşini în faţă iar pe cele mai lente în spate, cum ar putea să existe depăşiri?“, se întreabă retoric coproprietarul Williams (foto).

head.jpg

Head se aşteaptă ca ideea să fie combătută puternic de purişti, dar susţine că sportul are nevoie de o astfel de măsură pentru creşterea depăşirilor. “Sunt sigur că unii se vor plânge. Dar mă întâlnesc cu mulţi oameni care spun că le place mai mult să privească cursele de moto; trebuie să spun că şi eu le prefer pentru că în Formula 1 nu prea există depăşiri“, a mai declarat Head.

Recunosc, ideea îmi surâde. Formarea grilei de start în ordinea inversă a clasamentului ar schimba total cursele de Formula 1. Însă dată fiind dificultatea efectuării de depăşiri din cauza aerodinamicii maşinilor de F1, cred că e un pic cam mult să-l trimiţi pe poziţia a 22-a a grilei de start pe liderul clasamentului. Mai potrivit mi s-ar părea un sistem ca în GP2, unde doar primii opt, hai primii zece, să intre sub incidenţa regulii “reverse grid”. Aştept şi alte păreri.

5 thoughts on “Patrick Head propune grila de start inversată în F1”

  1. Din ce am inteles eu citind declaratiile lui Head, ordinea pe grila nu ar fi stabilita in functie de calificari, ci in functie de clasamentul general. Totusi, daca ar fi asa, ma intreb ce rost ar mai avea calificarile? E clar ca ar trebui regandit sistemul.

  2. Salutare Dan. Am vazut la referer-ul nostru un link dinspre Auto-blog si chiar m-ai surprins. Pe cuvant, mi-a placut ce-am gasit acolo. Se vede ca esti pasionat de lumea auto. Iti urez succes si spor. L-am trecut si la noi. 😉

  3. Mersi Ionut, ai deconspirat noul blog :)
    Nu am inceput inca sa-l promovez pentru ca mai trebuie pus la punct, sper ca in curand sa fie gata. Ma bucur ca ti-a placut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>