Renault R28 şi Williams FW30, la prima apariţie pe pistă

Monopostul Renault R28, pe care echipa franceză îl va folosi în acest sezon, a primit botezul pistei la Valencia în această dimineaţă. Chiar dacă lansarea oficială este programată pe 31 ianuarie, maşina a adunat deja primii kilometri de circuit şi a putut fi fotografiată de jurnaliştii prezenţi la test. La volanul lui R28 s-a aflat Fernando Alonso, care a parcurs mai multe tururi de pistă.

La o primă vedere se observă că noul Renault preia moda “mustăţilor” amplasate deasupra eleronului frontal, element prezent şi pe noile monoposturi McLaren şi Ferrari. Interesant este că această aripă de deasupra eleronului e legată printr-o tijă de “nasul” maşinii, pentru a evita mişcarea la viteze mari, detaliu care lipseşte la McLaren şi Ferrari.

renault.jpg

După un sezon 2008 modest, Renault a schimbat substanţial aerodinamica noii maşini, în special la partea frontală, unde dispunerea eleronului şi suspensia sunt diferite faţă de monopostul R27. De la acesta, R28 preia doar câteva caracteristici, restul fiind complet noi. Nu intru în mai multe detalii, mai ales că informaţiile oficiale vor fi furnizate pe 31 ianuarie, la lansarea oficială.

Pentru binele spectacolului din Formula 1, sper ca noul Renault să fie competitiv şi să facă uitată maşina din 2007. Pentru că la capitolul piloţi Renault nu are de ce să-şi facă griji. Francezii îl au pe Alonso, un “fuoriclasse” care nu mai are nevoie de nici o prezentare, alături de el aflându-se Nelson Piquet Jr., un tânăr foarte talentat care abia aşteaptă să arate ce poate.

Evoluţie pentru Williams

Tot azi şi tot la Valencia, Williams a scos pe pistă noul monopost FW30, cu care speră să facă un important pas înainte în acest sezon. Maşina este o evoluţie a celei de anul trecut, care s-a dovedit foarte fiabilă, dorinţa celor de la Williams fiind să păstreze această calitate totodată înregistrând o creştere la nivelul performanţelor. Primul pilot care a făcut cunoştinţă cu noua maşină a fost Nico Hulkenberg, pilotul de teste, urmând ca mâine să treacă la volan şi titularii Rosberg şi Nakajima.

williams.jpg

FW30 afişează un eleron frontal format din trei elemente (asemănător celui de la BMW), deasupra căruia se află “mustăţile”, aşa-zisa “bridge wing”, un element la modă în acest an. Pontoanele laterale păstrează o formă similară cu cele de anul trecut, şi eleronul posterior fiind asemănător cu cel de la FW29, realizat din două componente. Maşina rulează la Valencia într-o schemă de culori specială, dedicată fanilor, staff-ului şi sponsorilor, urmând ca abia la primul Grand Prix să vedem schema de culori definitivă.

 

3 thoughts on “Renault R28 şi Williams FW30, la prima apariţie pe pistă”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>