End of spy story

Deşi FIA a precizat că va redeschide cazul dacă vor apărea noi probe, e clar că afacerea de spionaj Renault a fost îngropată. Nu cred că forul internaţional va mai aduce în discuţie cazul, cu excepţia situaţiei în care cei de la McLaren se vor declara nemulţumiţi de verdict. Iar McLaren nu are nici un interes să o facă, mai ales că FIA a amânat pentru februarie 2008 momentul în care va anunţa dacă monopostul MP4-23 este legal (adică nu conţine tehnologie Ferrari). Dacă aş fi în locul lui Ron Dennis aş încerca să fac cât mai puţine valuri în acest moment. Voi nu?

Revenind la cazul Renault, FIA a justificat nepedepsirea echipei franceze prin faptul că aceasta nu a avut nimic de câştigat din informaţiile aduse de Phil Mackereth de la McLaren. În urma anchetei s-a stabilit că inginerul a arătat angajaţilor Renault doar patru desene (care înfăţişau sistemul de alimentare, schema cutiei de viteze şi mai multe tipuri de amortizoare). FIA a concluzionat că Renault nu a avut nimic de câştigat din aceasta: “Consiliul Mondial a găsit că, din cele patru desene văzute de inginerii Renault, trei nu au fost de nici un folos pentru Renault şi nu au fost folosite“. Despre al patrulea desen (care înfăţişa amortizorul McLaren de tip J) FIA spune că Renault l-a interpretat “fundamental greşit“, astfel că nu avea cum să-l folosească în interes propriu.

FIA a ţinut să precizeze că afacerea de spionaj Renault – McLaren nu poate fi comparată cu cea McLaren – Ferrari. “Informaţiile confidenţiale McLaren aduse la Renault au fost în contextul în care un inginer de Formula 1 a schimbat echipele. Nu au fost informaţii live, întrucât nu există nici o dovadă de flux de informaţii de actualitate între cele două echipe concurente. După ce a plecat de la McLaren, Mackereth nu a mai avut acces la informaţii de actualitate de la McLaren. Nici nu există vreo dovadă că Renault l-a încurajat pe Mackereth în vreun fel pentru a aduce informaţii confidenţiale de la McLaren“.

Cu alte cuvinte, case closed. Suspansul continuă însă în Formula 1 (se hotărăşte odată Alonso?), aşa că o să mai aveţi ce citi pe acest blog :)

One thought on “End of spy story”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>