“Perle” de comentator

Legendarul Murray Walker, a cărui voce inconfundabilă a delectat fanii Formulei 1 încă din 1949 (când sportul nici nu se numea astfel), este fără îndoială cel mai cunoscut comentator de F1 din istorie. Walker şi-a încheiat cariera de comentator TV de Formula 1 în 2001, la Marele Premiu al SUA, însă va putea fi reauzit comentând din nou o cursă de F1 pe 22 iulie, pe BBC Radio Five Live, cu ocazia Marelui Premiu al Europei. În vârstă de 83 de ani, Walker îi va ţine locul titularului David Croft, din păcate doar pentru această cursă.

murray.jpg

Ştirea că Walker va reveni mi-a readus în minte câteva “perle” ale popularului comentator, denumite „murrayisms”. Emotiv, Walker se lăsa dus de val în momentele tensionate ale curselor şi producea enunţuri memorabile prin umorul lor involuntar. Despre acestea, Murray spunea: “Nu fac greşeli. Fac profeţii care se dovedesc a fi imediat greşite”. Iată câteva exemple din repertoriul bogat al lui Walker:

 

 

“It’s raining and the track is wet.” – Plouă, iar circuitul este ud.

“I imagine the conditions in those cars are totally unimaginable” – Îmi imaginez că condiţiile din acele maşini sunt inimaginabile.

“Either that car is stationary, or it’s on the move” – Fie acea maşină este oprită, fie e în mişcare.

“There’s nothing wrong with that car except that it’s on fire” – Nu e nimic în neregulă cu acea maşină cu excepţia faptului că a luat foc.

“With half the race gone, there’s half the race still to go.” – După ce a trecut o jumătate de cursă, a mai rămas de disputat încă o jumătate.

“And here comes Damon Hill in the Williams. This car is absolutely unique—except for the one following it, which is identical.” – Şi iată-l pe Damon Hill în monopostul Williams. Maşina e absolut unică – cu excepţia celei care o urmează, care e identică.

“It’s the first time Schumacher’s won here since 1959.”– Este prima dată când Schumacher câştigă aici din 1959 încoace (Michael Schumacher s-a născut în 1969)

“Este Ayrton Berger!” – Despre Ferrari-ul lui Gerhard Berger care a abandonat la Suzuka în 1993.

“Seven of the previous champions are on the starting line, and four of them are Michael Schumacher” – Şapte dintre foştii campioni sînt pe grilă, iar patru dintre ei sunt Michael Schumacher.

“Anything can happen in Formula 1, and it usually does!” – Orice se poate întâmpla în Formula 1 şi de obicei se întâmplă.

“He’s obviously gone in for a wheel change. I say obviously because I can’t see it” – În mod evident a intrat să schimbe pneurile. Spun evident pentru că nu-l văd.

Murray Walker îl bagă în ceaţă pe Bernie Ecclestone…

9 thoughts on ““Perle” de comentator”

 1. Nu cred ca se poate face o comparatie intre cei doi. Greselile ingenue ale lui Murray Walker dadeau culoare comentariului sau, care era vibrant, plin de emotie. Si, cel mai important, competent. Am vazut cateva secvente din curse comentate de el si pot sa spun ca era o incantare sa-l asculti. Da un search pe youtube si o sa vezi.

 2. super tari fazele, dar şi tu eşti cîrcotaş de le ai pe toate la dosar 😛

  cînd o să ajungi tu mare comentator să vezi de nu îţi urmăresct toate emisiunile cu un carneţel în mînă şi notez tot. atunci să vezi dosare :) asta dacă nu uit 😛

 3. Buna ziua tuturor. Abia acum am dat de acest blog, cupa ce am gasit informatia pe blogul lui Cristi Roman. Am vazut ca in poza de mai sus, la header, este Massa intr-un 248 F1, sa inteleg ca exista o mica pasiune pentru Ferrari? Oricare ar fi raspunsul, eu am o rugaminte cu privire la articolele dvs de pe AutoF1, la sectiunea F1: daca se poate mai multa atentie cand scrieti un articol, nu de alta dar explicatiile sunt de multe ori incomplete, se omit apecte de mare importanta si nu cred ca asta se doreste in final.

  Sper sa nu fi suparat pe nimeni cu observatia mea si promit sa citesc in mod regulat acest blog.

 4. Ionut, bine ai venit pe acest blog. Mersi ca m-ai adaugat la blogroll, am pus si eu un link catre blogul tau. Criticile sunt binevenite atata timp cat sunt fondate, asa ca nu superi pe nimeni.

  Cat despre header, am pus poza asta pentru ca mi-a placut. Daca puneam un Super Aguri, ziceai ca sunt fanul lor? :) Ca sa-ti raspund, nu sunt fan Ferrari si nici al vreunei alte echipe. Imi place insa Raikkonen.

 5. OK Dan, mersi. Sper sa tinem legatura si poate sa cooperam, daca va fi cazul. Si eu sunt fan Kimi, al adevaratului Kimi, cel pe care il stiam la McLaren si, poate, cel care l-am vazut in ultimile doua etape, desi, inca nu este la acelasi nivel, dar este aproape acolo. A fost o adaptare mai greoaie noilor pneuri si noii masini, dar si el zicea in Franta “it’s getting there”, asa ca eu cred ca va fi si mai rapid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>